Aloe vera - Učinki aloje, Neželeni učinki, toksičnost in medsebojno delovanje

 

Aloe vera

Botanično(-a) ime(-na):

Aloe africana, Aloe barbadensis, Aloe ferox, Aloe perryi, Aloe spicata, Aloe vera.

Družina: Liliaceae. Poznamo več kot 200 vrst aloe.

Druga imena:

Aloe vera, opeklinska rastlina, puščavska lilija, slonov žolč, odvajalo, aloin, barbaloin

Aloe Vera

Splošni opis

Aloja je rastlina, ki je verjetno prišla iz Afrike. Poznamo več kot 420 vrst aloe. Izraz "aloe vera" v prevodu iz arabščine in hebrejščine pomeni "prava svetleča, grenka snov". Najpogosteje uporabljeni del rastline so sočni listi. Uporablja se lahko tudi cvet.

Aloe vera se že dolgo uporablja v ljudskem zdravilstvu. Znana je predvsem po tem, da lahko pomaga pri celjenju ureznin in opeklin. Znana je tudi po tem, da vlaži in mehča kožo. Aloe vera je tudi eden od številnih protiglivičnih zdravil. To so snovi, ki uničujejo ali se znebijo črvov iz prebavnega sistema.

Ob zaužitju aloja deluje kot odvajalo. Ko liste aloje opraskate, iz njih nastane grenka rumena tekočina. Vsebuje antrakinon barbaloin. To je močno odvajalno sredstvo.

 

Medicinsko veljavna uporaba

Učinki aloje vključujejo:

 

  • Delujejo kot adstringent. To je snov, ki ima učinek krčenja ali vezave. Deluje tako, da zapečati ureznine ali praske.
  • Deluje kot odvajalo. Antrakinoni in barbaloin v aloji spodbujajo črevesje in povečujejo njegov tonus.
  • Povečajo hitrost obnavljanja kolagena. Povečata lahko tudi proizvodnjo kolagena. Kolagen je potreben za celjenje ran.

Ko jo nanesete na kožo, aloja:

  • pomaga pri celjenju manjših opeklin in sončnih opeklin.
  • Pomaga pri celjenju ran, ugrizov žuželk ali pikov.
  • Spodbuja obnavljanje celic.
  • Ima adstringentne, mehčalne, protiglivične, protibakterijske in protivirusne učinke.
  • Vlaži in mehča kožo.

Upoštevajte, da aloe vera najbolje spodbuja celjenje na prostem. Ko jo nanašate na manjše ureznine in opekline, pustite tretirano območje nepokrito. Ne prekrivajte ga s povojem.

Posušen lateks aloe vere iz listov (98 % do 99 % čistosti) ima odvajalne učinke. Lahko ga jemljemo notranje za pomoč pri zaprtju, hemoroidih, srbenju v danki, kolitisu in drugih težavah z debelim črevesjem. Vendar je FDA leta 2002 od proizvajalcev odvajal zahtevala, da aloe odstranijo iz svojih izdelkov. Razlog za to je, da o njej ni bilo opravljenih dovolj študij, ki bi potrdile, da je varna.

Sok aloje se posuši in uporabi za izdelavo benzoinske tinkture. To je lepljiva snov, ki se uporablja za izdelavo materiala za povoje, ki se prilepi na kožo. Prav tako se acemannan (kompleksni manozni ogljikov hidrat), ki ga najdemo v aloji, uporablja za izdelavo lepila za zobne proteze.

Neutemeljene trditve

Obstajajo lahko koristi, ki še niso bile dokazane z raziskavami.

Ljudje trdijo, da aloja blaži razdraženost želodca. Prav tako lahko pomaga pri zdravljenju želodčnih težav in razjed, zmanjšuje refluks kisline in lajša menstrualne težave. Preprečuje lahko tudi zmanjšanje odpornosti kože zaradi ultravijolične svetlobe.

Aloe vera je včasih koristna pri zdravljenju mozoljev in otiščancev, krčnih žil, okužb in artritisa. Aloja lahko pomaga tudi pri zdravljenju kožnega raka. Esenca iz cvetov aloe vere lahko pomaga tudi pri lajšanju duševne in čustvene izgorelosti. To je lahko koristno za ženske, ki imajo vročinske valove.

Ko boste pri razjedah ali menstrualnih težavah pogoltnili gel aloe vere, se prepričajte, da uporabljate znamko gela, ki ne bo imela odvajalnega stranskega učinka.

Aloe vera je na voljo v obliki tablet, gela ali tekočine za notranjo uporabo. Za lokalno uporabo je na voljo v obliki gela, losjona, mazila ali pršila.

Gel iz sveže odlomljenega lista aloe vere lahko nanesete na manjše opekline, praske, raztrganine ali sončne opekline in si tako olajšate težave. Za enake primere lahko uporabite tudi oblike aloje, ki so na voljo brez recepta. Izdelki brez recepta so lahko bolj priročni kot imeti doma rastlino aloe.

Peroralne oblike aloje brez recepta jemljite točno po navodilih na embalaži.

Aloe Vera plant

Neželeni učinki, toksičnost in medsebojno delovanje

Študija, ki jo je opravil Nacionalni toksikološki program, je pokazala negativne učinke nerazbarvanih izvlečkov celih listov aloe vere, ko so jih dodali pitni vodi. Pri samicah podgan je povzročil raka, pri miših pa ne.

Alergijske reakcije na aloe so redke. Ali ste alergični na lokalno aloe, lahko ugotovite tako, da nanesete kanček aloe pod pazduho ali za uho. Če se pojavi izpuščaj ali občutek zbadanja, je ne uporabljajte.

Na sok aloe vere lahko razvijete preobčutljivost. Zato aloe ne smete prepogosto jemati skozi usta. Pred uporabo zdravil rastlinskega izvora se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Ljudje s sladkorno boleznijo, ki jemljejo zdravila za zniževanje sladkorja v krvi, ne smejo uporabljati aloe vere za peroralno uporabo. S tem lahko preveč znižate raven sladkorja v krvi.

Aloe ne smete pogoltniti, če imate bolečine v želodcu, slabost ali bruhanje. To je zato, ker je odvajalo. Če jo boste uporabljali, se lahko vaši simptomi še poslabšajo.

Če ste noseči ali dojite, se pred uporabo aloe ali drugih zelišč posvetujte z zdravnikom.

Ni znanih pomembnih interakcij s hrano ali zdravili pri uporabi aloje.

Aloe Vera

Source: UCSAN DIEGO HEALTH

Online Medical Reviewer: Brittany Poulson MDA RDN CD CDE
Online Medical Reviewer: Diane Horowitz MD
Online Medical Reviewer: Heather M Trevino BSN RNC

Date Last Reviewed: 3/1/2021